RESTAURATIE

Categorie » Alle


INDUSTRIE terug op Urk

Ja, u leest het goed INDUSTRIE terug op Urk, na een tijdje te zijn verdwenen komen en weer enkele schepen terug met een heuze INDUSTRIE-motor en nog wel de types VD. Met dat lekkere geluid uit de pijp van, tabakatabak tabakatabak tabakatabak ........ ................... u kent het ongetwijfeld.

U zult ongetwijfeld als later de motoren zijn ingebouwd in de schepen deze weer horen praten in de haven van Urk en daarbuiten.

De nieuwe eigenaar is een visserman en hl erg enthousiast en zal zeker later als de inbouw gereed is het ruime sop eens kiezen en een stuk zee bevaren waar hij al vele vissen heeft opgehaald.

In de vroegere jaren stonden deze INDUSTRIE-motoren, de eerste waren de IB's, (gloeikoppen) en later de VD's in de vissersschepen van de vissermannen.
Er moest mee gewerkt worden er werd van de motoren veel gevraagd.

Nu komen de motoren op latere leeftijd terug naar Urk en worden ingebouwd in twee sleepboten. Om dan eenmaal draaiend een rustige oude dag te hebben en te varen in de recreatie vaart.

Het is Dhr. Klaas de Boer die de twee VD motoren heeft staan en samen met zijn zoon Sjaak de VD motoren gaat inbouwen in de sleepboten.

Het is motor met bouwnummer 3571 type 3VD6A 150 pk. bouwjaar 1956, deze motor komt in de motorsleepboot "RUBENS" De motor met bouwnummer 3509. type 2VD6A, 100 pk. bouwjaar 1951, deze komt in de motorsleepboot "ELIZA"

Beide motoren zijn van gelijke cilinder inhoud, een 3 cilinder, de ander een 2 cilinder.

De motoren zijn in goede staat en van toch jonge leeftijd, de productie van deze VD motoren is gestopt in 1957 en laatste bouwnummer van dit type VD is 3574 dat was een 6VD6A , 300 pk.


Voor ieder die nog informatie over de motoren en van de schepen heeft, wij zouden dat graag van u willen vernemen om de historie van beide de compliteren.


Wordt vervolgd.

INDUSTRIE