INDUSTRIE-GENOTEN

Categorie » Alle


kaya

Luxe motor Ms. "KAYA"

Type: 1IB6

 
 

Eigenaar : Joke Knobbe
  Amsterdam

Luxe Motor "KAYA", ex YVONNE, STELLA MARIS

Het schip de Luxe Motor gebouwd bij scheepswerf Gebr. Bodewes in Foxhol. Bouwjaar 1934 Bouwnummer ... Opdrachtgever is een Nederlandse schipper naam ...?... met een Belgische vrouw.

De afmetingen van het schip, 25,02 L x 4,95 Br x 1,75 Holte
Diepgang 0,70 gemiddeld, 1,30 achter. Tonnage in de vaart +/- 110 ton
nu 2008 24 ton.

Zoals vaak werd er een compromis gesloten. De schipper vond dat er alleen in Groningen goede schepen gebouwd werden. Bij de nieuwbouw van het schip is geÔnstalleerd, INDUSTRIE 1IB6, 35 pk. Met mechanische originele koppeling, schroef is 3 blads 840 mm.

De aftimmering is wel in BelgiŽ gedaan zodat het schip de typische Belgische ronde houten luiken heeft en een duidelijk Belgische roef betimmering.

Het schip de luxe motor is in 1934 in de vaart gekomen en gedoopt "YVONNE"

De thuishaven was Lokeren (Oost Vlaanderen). Helaas is de naamgeefster van het schip (de vrouw van de schipper) Yvonne in de oorlog tijdens een granaatbeschieting op het schip omgekomen.

Het schip heeft tot in de jaren 60 gevaren met vracht veelal vanuit Antwerpen en is na 10 jaar stil liggen in Lokeren omstreeks 1973 (na moeizame onderhandelingen, de oude schipper kon slecht afstand doen van zijn schip) gekocht door schipper Dhr. Tersteeg uit Zaandam die het gebruikte als vakantieschip. De naam van het schip werd "STELLA MARIS".

Brandmerk, 7191 B AMST 1973, Meetbrief AN 1517.

In 1989 is het schip verkocht aan Joke Knobbe (ook ex schipper) die het sindsdien gebruikt als varend woonschip. Het werd gedoopt in "KAYA".

Er wordt nog regelmatig mee gevaren en de INDUSTRIE draait als de beste. Er zit geen snelheid in maar we komen er wel, meer mogen we ook niet verwachten op deze leeftijd. De vriend van Joke, Jan onderhoud de INDUSTRIE IB voorziet hem van zijn natje en droogje, hij wordt zeker goed verzorgd.

Het bijzondere aan het schip is dat het nooit gemoderniseerd is. Er hoeft niet gerestaureerd te worden. alles is nog zoals in 1934 er zijn alleen 4 luiken vervangen door licht luiken en een paar poorten in de den aangebracht. Verder is het een schip zoals in 1934 gebouwd werd. Ook de machinekamer is nog origineel er zijn alleen een 2 cilinder Lister (ook alweer +/- 25 jaar oud) en een omvormer/lader bij gekomen.

Kortom een varend monument:

NRVM Registernr. 2345 status, Varend Monument
Thuishaven/ ligplaats van de KAYA is het Westerdok te AmsterdamGegevens motor:
merk : INDUSTRIE
type : 1IB6
vermogen : 35 p.k.
soort : 1 cilinder
omw./min. : 360
bouwjaar : 1934
gewicht : 2400 kg
motornr. : 1066
afleverdatum : 15-05-1934
besteller : J.A. Lever, Antwerpen
eigenaar : (nog onbekend)
scheepsnaam : Yvonne