STARTEN INDUSTRIE "VD" MOTOR

Let op: het starten maakt gebruik van de flash plugin. Werkt het niet controleer dan of je hem hebt geïnstalleerd.

Motor geluiden:


3D6 geluid van de: Quo Vadis

Hoe dient een INDUSTRIE-motor van het type VD gestart te worden:

kleplichter
Als eerste word de uitlaatklep gelicht om er voor te zorgen dat lucht boven de zuigers weg kan zodat met de krukas vrij rond kan draaien. Dit gebeurd door de stoterstangen een beetje omhoog te lichten d.m.v. de kleplichters.

 

handsmeerpomp
Hierna moeten we diverse punten op de motor gaan smeren. We beginnen met de handsmeerpomp smeerolie op de lagers o.a. krukas / nokkenas te pompen totdat de smeerolie druk meter de bedrijfsdruk bereikt heeft

 

smeerapparaat
Vervolgens smeren met het smeerapparaat door deze enkele malen rond te draaien hiermee pompen we de olie voor de zuigersmering.

 

smeeroliekan
Nu moeten er aan aantal open smeerpunten met smeeroliekan worden gesmeerd, o.a. tuimelaars.

 

tornen
Het is nu zo ver dat de motor op stand gezet kan worden, dit wordt tornen genoemd. Dit doen we met een tornijzer dat in het vliegwiel gestoken word waarmee we de krukas kunnen verdraaien, we draaien zover dat er een zuiger in de bovenste stand staat, dit kunnen we zien met d.m.v. een merktekens op het vliegwiel en nokkenas.

 

kleplichter
Als de motor op stand staat dan moeten de kleplichters weer naar beneden, (uitlaatklep wordt gesloten).

 

lucht
Nu draaien we de luchtkraan open zodat er luchtdruk op het systeem komt voor het starten (nodig ca 20 bar).

 

starthendel
Door de starthandel (rode handel) wordt er druk op de zuiger gezet die in de bovenste stand staat, deze word naar beneden geperst en de motor gaat lopen. De motor gaat lopen en draait dan ca. 100 omwentelingen / min.